Το φθινόπωρο και ο χειμώνας οι κολοκύθες είναι από τα λαχανικά της εποχής. Το θέμα είναι αφού έχεις εξαντλήσει τις κλασσικές εκδοχές της κολοκυθόπιτας, της κολοκυθόσουπας και της κολοκυθόταρτας, κάτι άλλο πρέπει να βρεθεί. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι το ψωμί με κολοκύθα που μπορείτε να βρείτε στο εκπληκτικό βιβλίο της Μικρής Κουζίνας (στο blog της άλλωστε θα βρείτε και άλλες ωραίες συνταγές με κολοκύθα). Εγώ έχω να σας προτείνω ένα αυτοσχεδιασμό όπου πρωταγωνίστησε ότι υπήρχε στο ψυγείο και, μια και το αποτέλεσμα ήταν καλό, το μοιράζομαι.

Υλικά:

ένα μεγάλο κομμάτι κολοκύθα

μια σελινόριζα

μυρωδικά κατά βούληση

μια κουταλιά μουστάρδα

για το σερβίρισμα: κρέμα γάλακτος και κρουτόν (απλά κυβάκια ψωμιού περασμένα 5 λεπτά σε ζεστό φούρνο)

Εκτέλεση:

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Κόβετε χοντρά κομμάτια την κολοκύθα και μια σελινόριζα και τα βάζετε σε κατσαρόλα με νερό μόλις να τα σκεπάζει:

Προσθέτετε και ότι μυρωδικό θέλετε. Εγώ όπως βλέπετε στη φωτογραφία έβαλα ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και ένα ματσάκι κόλιανδρο. Αλλά φυσικά πηγαίνει πάντα και μαϊντανός (απλώς δεν είχα).

Το βάζετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, 30-40 λεπτά αφού πάρει βράση αρκούν. Το αλέθετε στο μπλέντερ (κι εδώ έρχεται το κάτι που θα το αλλάξει από την συνηθισμένη εκδοχή) μαζί με μια κουταλιά του γλυκού μουστάρδα και αλατοπιπερώνετε αν θέλετε (εγώ έβαλα μόνο λίγο πιπέρι και καθόλου αλάτι, η μουστάρδα και το σέλινο αρκούν για να νοστιμήσει).

Τη σερβίρετε με λίγη κρέμα γάλακτος και κρουτόν:

Και αν τα παιδιά επιμένουν τρίβετε και λίγη παρμεζάνα από πάνω. Καλή όρεξη.

Υ.Γ. Δεν υπάρχει λάθος στη συνταγή, πράγματι δε χρειάζεται λάδι